Ανοιχτά μαθήματα ιστορίας της τέχνης απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο για τις εικαστικές τέχνες. Αναδεικνύουν όψεις της δυτικής τέχνης από την Αναγέννηση μέχρι τις σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις και της νεοελληνικής τέχνης από τον 18ο αιώνα έως σήμερα.
Οι παρουσιάσεις συνοδεύονται από ψηφιακή προβολή, σχολιασμό πηγών, βιβλιογραφική ενημέρωση και συνοπτικές σημειώσεις. Έχουν διάρκεια 75΄, ενώ ο συνολικός χρόνος κάθε συνάντησης είναι 90΄- 100΄.
Διεξάγονται μία φορά το μήνα, απόγευμα Τετάρτης και ώρα 18.15-19.45, σε καθορισμένες ημερομηνίες.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, με προεγγραφή.

Επιμέλεια ύλης-διδασκαλία: Μαρία Πούλου, ιστορικός τέχνης

Δηλώσεις συμμετοχής:
Τηλ.:  210 4913588
E-mail:  [email protected]

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  2017-2018

Α΄ Κύκλος: Όψεις της ευρωπαϊκής και της ελληνικής τέχνης του 19ου αιώνα

27 Σεπτεμβρίου 2017
Ο ρομαντισμός στο έργο του Ευγένιου Ντελακρουά

Ο ρομαντικός αντι-ήρωας, η διεκδίκηση νέου περιεχομένου και νέας μορφής στην ιστορική ζωγραφική, το ενδιαφέρον για την Ανατολή.

 

25 Οκτωβρίου 2017
Γκυστάβ Κουρμπέ, «ο Προυντόν της ζωγραφικής»

Ο ρεαλισμός ως κοινωνική ανατομία και κριτική. Η ζωγραφική του Κουρμπέ από τον απόηχο της Επανάστασης του 1848 μέχρι το Περίπτερο του ρεαλισμού (1855).

 

22 Νοεμβρίου 2017
Όψεις της ελληνικής ζωγραφικής την περίοδο 1830-1865: η ζωγραφική του Αγώνα

Η λαϊκή ζωγραφική του Δημήτριου Ζωγράφου. Η επίδραση της ευρωπαϊκής φιλελληνικής ζωγραφικής και των εγχώριων λαϊκών τυπωμάτων στους λόγιους Έλληνες ζωγράφους. Τα ρεαλιστικά στοιχεία των Επτανήσιων καλλιτεχνών.

 

20 Δεκεμβρίου 2017
Κανόνας και αποκλίσεις στην ελληνική ηθογραφική ζωγραφική 1870-1900. Όψεις της ελληνικής γλυπτικής την περίοδο 1850-1890

Η αναζήτηση εθνικής ταυτότητας στον ιδεαλιστικό νατουραλισμό της ηθογραφίας και μεμονωμένες εξαιρέσεις απέναντι στην επικρατούσα αισθητική. Η σταθερή κυριαρχία των κλασικιστικών προτύπων στην ελληνική γλυπτική τα χρόνια 1850-1890 και η σύνδεσή τους με το παρόν μέσω του ρεαλισμού.

 

24 Ιανουαρίου 2018
Ο ιμπρεσιονισμός ως στροφή στη γλώσσα της ζωγραφικής και ως σχολιασμός της μοντέρνας ζωής

Η απόρριψη του νατουραλισμού από τους ιμπρεσιονιστές και η προσήλωσή τους στην επεξεργασία αντιακαδημαϊκών μορφικών αξιών. Η καταγραφή του νεωτερικού μετασχηματισμού του Παρισιού, των νέων μικροαστικών στρωμάτων και των νέων ηθών της πόλης.

 

14 Μαρτίου 2018
Συμβολιστικές τάσεις στην ευρωπαϊκή τέχνη την περίοδο 1870-1900

Οι νεορομαντικές αναζητήσεις στην ευρωπαϊκή ζωγραφική και γλυπτική: ακαδημαϊκές και μοντερνιστικές εκδοχές του κινήματος, η βορειοευρωπαϊκή παράδοση.

 

28 Μαρτίου 2018
Αντιακαδημαϊκές τάσεις στην ελληνική τέχνη από το 1870 έως τις αρχές του 20ού αιώνα

Υπαιθριστικές-ιμπρεσιονιστικές και συμβολιστικές αναζητήσεις στην ελληνική τέχνη της περιόδου.

 

Β΄ Κύκλος: Από τη μεταπολεμική και σύγχρονη ελληνική τέχνη

25 Απριλίου 2018
Η Ξεχασμένη φρουρά του Γιάννη Τσαρούχη

Η φυσιογνωμία της ελληνικής τέχνης και η εγχώρια εικαστική κίνηση στα μέσα της δεκαετίας του ΄50, εποχή της δημιουργίας της Ξεχασμένης φρουράς. Μορφολογική, θεματική και ερμηνευτική προσέγγιση του έργου.

 

23 Μαΐου 2018 
Η διάδραση με το κοινό και ο λόγος για τη γυναίκα στο έργο της Νίκης Καναγκίνη

Η Νίκη Καναγκίνη είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνιδα της γενιάς της που θα ενστερνιστεί την αντίληψη του εικαστικού έργου ως κοινά βιωμένης εμπειρίας, εμπειρίας που συνδιαμορφώνεται με τη συμμετοχή του κοινού. Παράλληλα, κεντρική θέση στο σύνολο του έργου της έχει ο έμφυλος σχολιασμός, η ανάδειξη της πολυεπίπεδης γυναικείας συνθήκης μέσα από ποικίλες οπτικές γωνίες που ανατέμνουν την κοινωνική ταυτότητα χωρίς να στρατεύονται.

 

20 Ιουνίου 2018 
Σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες που συζητήθηκαν τη φετινή εκθεσιακή χρονιά

Παρουσίαση σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που ξεχώρισαν σε εγχώριο ή διεθνές επίπεδο για το πρόσφατο εικαστικό έργο τους.