ΡΕΝΑΤΑ ΜΕΝΙΣ – ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΕΡΓΑ
5 Απριλίου – 31 Μαΐου 2017

Έκθεση με πρόσφατα και παλιά έργα της ζωγράφου Ρενάτα Μένις θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη ΄Κωνσταντίνος Κατσαφάνας΄ από τις 5 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου. Η έκθεση περιλαμβάνει λάδια και σχέδια με μελάνι που καλύπτουν την περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 έως σήμερα. Σημαντικό μέρος από αυτά, μια ενότητα από λάδια μεγάλων διαστάσεων, αποτελεί πρόσφατη εργασία της ζωγράφου που εκτίθεται για πρώτη φορά.

Με υποκειμενική, αφαιρετική γραφή και εικονοπλασία που απορρέει από μια εύφορη και καταφατική προσέγγιση της ζωής, το ζωγραφικό έργο της Μένις πραγματεύεται από βιωματική αφετηρία τα αρχετυπικά θέματα της γης-φύσης, του κατοικημένου τόπου και της εστίας. Παράλληλα, εδώ και πολλά χρόνια το ενδιαφέρον της ζωγράφου απασχολούν οι πόλεμοι του καιρού μας στη Μέση Ανατολή και οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Εξελίσσοντας τους μορφικούς και αφηγηματικούς της τρόπους, υπαινικτικά και με κωδικοποιημένους συμβολισμούς, στα πρόσφατα έργα της συνεχίζει να επεξεργάζεται τις μεγάλες αυτές αφορμές, πάντοτε με πρόσημο θετικό, που αποτυπώνεται στην ιδιαίτερη φωτεινότητα και τη λάμψη των καθαρών χρωματικών τόνων της ζωγραφικής της.

Η Ρενάτα Μένις γεννήθηκε στο Φριούλι της βόρειας Ιταλίας. Μεγάλωσε στην Αυστραλία και στη συνέχεια έζησε στην Ιταλία, την Ελβετία και τη Γαλλία. Είναι αυτοδίδακτη και ξεκίνησε τη μακρά διαδρομή της στη ζωγραφική στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 στο Παρίσι. Το 1974 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Από το 1983 μέχρι τη λήξη της δράσης της υπήρξε μέλος της Ομάδας Τέχνης 4+ και συμμετείχε σε όλη την εκθεσιακή δραστηριότητα της ομάδας. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Ώρες λειτουργίας
Τετάρτη και Σάββατο: 5 μ.μ. ­- 9 μ.μ.
Πέμπτη και Παρασκευή: 10 π.μ. – 2 μ.μ.
Κυριακή: 12.00 μ.μ. – 16.00 μ.μ.
Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από Μεγάλη Πέμπτη 13/4 έως και Κυριακή του Πάσχα 16/4.

Η ζωγράφος θα βρίσκεται στο χώρο της έκθεσης για να συζητήσει με το κοινό για το έργο της τις ημέρες:
Κυριακή 23 Απριλίου, Κυριακή 7 Μαΐου και Κυριακή 21 Μαΐου, στις 12.30 μ.μ.